21 Aralık 2009 Pazartesi

Kaderinize boyun eğin (!)

Türkiye'de gelişmiş bir eylem kültürü yok, bunu hepimiz biliyoruz. Darbelerin temel sebeplerinden biri de buydu; insanları sokaktan uzak tutmak, sokağa çıkmalarını engellemek.

Evet, bunlar bilinen gerçekler. Devlet, insanların sokağa çıkmasını istemiyor, onların haklı taleplerini herkesin duyacağı biçimde dillendirmesi işine gelmiyor. Bunların hepsine bir noktaya kadar eyvallah. Ama sokağa çıkan vatandaşa, bir başka 'vatandaşın' tepki göstermesi, anlaşılır bir durum değil.

Geçtiğimiz günlerde TCDD'nin iş durdurma eylemine karşı, dayak yiyen makinistlerden sonra iki gün önce de, hayatları ızdırab haline getirilen engellilerin metrobüste yaptıkları eyleme tepki gösterildi. Tabii insanlar engelli olduğu için dayak atamadılar ancak "Sokakta ne işiniz var?" embesilliğinde sözlerle tepki gösterdiler.

Ancak Türkiye'de olabilecek türden bir olay yaşadık. İnsanların taleplerini dillendirmelerine "Sokakta ne işiniz va, gidin evinize" demek.

Doğru ya, engellilerin ne işi var sokakta. Otur oturduğun yerde, Allah'tan başka ne istiyorsun. Otur şükret. Hayata katılma, yaşamını sürdürürken, kaderine boyun eğ, değil mi?

Asıl engellinin, kim olduğu tartışma götürmez biçimde ortada duruyor. Engelli olan beyinlerimiz, engelli olan düşüncelerimiz. Kendilerini ifade etmeye çalışan insanlara koyulan tepkidir engellilik. Ama bunu anlayacaklarını beklemiyorum.

Durumun böyle olması şaşırtıcı değil. Bu ülkenin başbakanı, tıpkı yurtdışında kendi ülkesini şikayet ettiği gibi, vatandaşını da diğer vatandaşlarına şikayet ediyor. Eylem yapan TCDD çalışanlarını "Bakın görüyorsunuz değil mi, bunlar sizin için hayatı zorlaştırıyor" ya da eczacıların eyleminden sonra "Size pahalı ilaç satmak istiyorlar" diyerek, bu kadar birlik-beraberlikten söz ederken, 'yönettiği' ülkeyi kamplaştırıyor.

Velakin, siz siz olun, sokağa çıkmayın, hak talep etmeyin. Hele engelliyseniz, hiç evinizden çıkmayı. Hayatı kendinize zindan edip, kaderinize boyun eğin.

2 yorum:

  1. Londra'nın metro haritasına açılıp bakılırsa neredeyse tüm duraklarında engelli sembollü olduğu görülür. Çok azında hala yoktur. Bu durakları engelli insanların da kullanabilmesi amaçlanmıştır.

    Aynı şekilde İstanbul'da (geldiğimden beri neredeyse hiç göremediğim o modern otomatik vitesli yeşil Mercedes otobüsler) Londra'da da kullanılıyor ve kapısı açıldığında altından otomatik olarak engelli arabasının inmesi için bir mekanizma açılıyor. Burda denk gelmediğim gibi artık o yeşil otobüsleri de göremiyorum. Onların tanesi 250.000 TL. Biri bu işi araştırırsa sevinirim çünkü buhar olup uçmuş gibiler. 30 yıllık traktörden daha fazla ses, gürültü çıkaran ve kirlilik yaratan otobüsler İstanbul yollarında kol geziyor...

    YanıtlaSil
  2. O yeşil otobüsler rampaları çıkamayınca bakıma alındı. Hâlâ bakımdalar muhtemelen, 1 seneden beri. O araçlardan muhtemelen yolunu bulmuştur birçok isim.

    Muhallebici sayılarındaki artışa bakmak lazım...

    YanıtlaSil