25 Aralık 2009 Cuma

Trabzon ve İnönü'süz 2016 Avrupa Şampiyonası

Öncelikle dünü pas geçtim okuyan, takip edenler kusura bakmasın. Fena bir baş ağrısı ve evde geçen istirahattan ötürü olduğunu belirtmek boynumun borcudur. Şimdi yazıya geçelim...

Euro 2016 için adaylık süreci resmen başlatıldı. İşin ekonomik boyutu aslında ayrı bir yazı konusu. Ancak resmi tanıtım kampanyasının yapıldığı gün, statlar konusu kafamı kurcaladı. Açıklamaya göre İstanbul'daki maçlar sadece Olimpiyat Stadı ve Türk Telekom Arena olacak. Ciddi bir itirazım var sadece bu iki stat olmasına.

Dünyanın mekân açısından en güzel, en büyüleyici statlarından biri olan İnönü Stadyumu'nun olmaması büyük bir saçmalık. Dünyanın neresinde, böylesine bir konuma sahip olan stat vardır ki? Siz burayı ıskalayıp, Olimpiyat Stadı gibi ucubik -kimse kusura bakmasın- bir yerde, onlarca handikaba sahip bir stadyumu seçersiniz?

Bu işin ekonomik boyutu var değil mi? Amaç sadece "Hadi bizim ülkemizde yapalım da, dosta-düşmana kim olduğumuz gösterelim" gibi bir düşünce değil.

İnönü ve Olampiyat statlarını karşılaştıralım. Örneğin; İngiltere ve Fransa maç yapıyor. Karşılaşma Olimpiyat Stadı'nda. Maç bitiyor ve insanlar dağılıyor. 80 bin seyirci maçtan sonra bir şeyler yemek, bir şeyler içmek isteyecek. Bu kadar insan nerede, ne yiyip içecek? En yakın mesafede ne gibi eğlence yerleri var? O stada gittiğim için gayet iyi biliyorum, bildiğin Bulgaristan sınırında. Etrafta stadı kıskandıracak biçimde in-cin çift kale maç yapıyor. Yani işin ekonomisi açısından berbat bir seçim.

Peki aynı maç İnönü Stadı'nda olsa. Maç bitmiş, insanlar yürüme mesafesinde yüzlerce yere gidip; üzülen kafayı dağıtmak, yenilen zaferi kutlamaya gidebilir. Herhangi bir yere gitmeyi bırakın, stattan birkaç adım atıp, deniz kenarında bile bu işi yapabilir. Üstelik bu seyircilerin birçoğu da, o civardaki otellerde kalacak.

Yahu bırakalım işin ekonomisini. Sadece konumundan ötürü İnönü Stadı kesinlikle 2016 listesinde olmalı.

Şimdi İstanbul dışındaki diğer statların hangi şehirlerde olacağına bakalım. İzmir, Konya, Antalya, Bursa, Eskişehir ve Ankara. Bu şehirlere yeni statlar yapılacakmış. Eyvallah, tamam.

İyi de, gözünüzü seveyim Türkiye'nin en futbol kokan şehri Trabzon neden bu listede yok? Nasıl olur da bir Avrupa şampiyonasında Trabzon'da maç oynanmaz. 7'sinden 70'ine herkesin futbolla yatıp kalktığı bir şehirin Avrupa Şampiyonası göremeyecek olması nasıl bir anlayıştır?

Tıpkı İnönü Stadı'nda verdiğim örnekte olduğu gibi işin ekonomik boyutundan ötürü de Trabzon'un olması gerekir. Konya'ya giden insanlara Konya Ovası'nı ve buğday ambarlarını mı gezdireceksiniz? (Konya'da sadece bu mu var demeyin, çünkü Konya'yı gayet iyi biliyorum)Buraya gelecek insanların sadece stada gidip geleceğini mi düşünüyorlar acaba.

Bu insanlar gezecek, bu insanlar eğlenecek, bu insanlar para harcayacak gittikleri yerde. Trabzon gibi turizm cenneti bir yeri es geçmek, kelimenin tam anlamıyla aptallık.

Şahsen, futbol dendiği zaman benim aklıma ilk gelen şehirlerden biridir Trabzon. İstanbul hegemanyosını yıkıp, bu ülkeden bir başka şampiyon çıkardığı için bile hak ediyor Trabzon ve halkı. Sadece bu bile, benim açımdan yeterli.

Hiç kusura bakmasınlar ama bu stat seçimi işini kim ya da kimler yapmışsa, hangi kriterlere göre yapmışsa şu an yaptıkları işi bıraksınlar, başka iş arasınlar. Çünkü berbat seçimlerde bulunmuşlar. Bir işe girişip, o işi yarım yamalak yapmak, tam da bize göre bir anlayış.

Son sözümü söyleyeyim. Avrupa Şampiyonası'nda Trabzon listede yoksa, umarım o organizasyonu alamayız.

Not: Ne Trabzonlu'yum ne de Karadenizli.

6 yorum:

  1. Şehir tercihlerinden sadece Konya seçimine karşıyım.Diğer hepsi yerli yerinde güzel seçimler.
    Konya yerine Trabzon olsa çok daha iyi olurdu.
    Tarih ve doğa güzelliklerinin müthiş bir şekilde karıştığı bu şehir nasıl alınmamış anlamış değilim.
    Türkiye haritasında stad dağılımına baktığında sadece ülkenin batısında yapılacak maçlar,doğusunda bir tane yok.Bu bir dezavantaj.
    Bu şampiyonayı almamız lazım artık.Lakin Trabzonun olmaması alınmasın dedirtebiliyor.
    İnönüye gelince,Türk Telekom Arena yerine o stad alınsa çok daha iyi olurdu.Çünkü 2 stad da şehirin uzağında olacak çünkü.En azından biri şehir içinde olmalıydı.

    İnönü "Fanzone" olarak kullanılacakmış.Yapılan onca yanlış seçimden sonra en azından bufikir akıllarına gelmiş.

    Hislerim bu turnuvayı alacağımız yönünde.Ben İsveç-Norveç ortaklığından korkuyordum,onlar çekildiler.İtalyanlar çok isteksiz ilk turda elenirler.Fransızlarla çekişeceğimiz aşikar.

    2 ülkenin şu gibi avantajları var:

    Türkiye
    -İlk defa böyle bir organizasyon yapılacak eğer olursa,
    -Bizimkiler çok istekli görünüyor,
    -Uefa Cup ve Şampiyonlar Ligi finalleri iyi bir referans,
    -Elimizde iyi stadlar ve iyi projeler var,
    -UEFA futbolda yeni ufuklar açmak isteyecektir,o yüzden şansımız biraz daha artıyor,
    -Fransızlar bu tür organizasyonları fazlsıyla düzenlediler artık sıra Türklerde olarak düşünebilirler,
    -Yabancı forumlarda çoğunluk Bizim almamızı istiyor

    Fransa

    -UEFA başkanı Platini,
    -Onlar bize göre daha fazla yapılmış stada sahip,
    -Altyapı bakımından bizden öndeler,
    -2012 doğu Avrupaya verildiği için bu sefer batıya vermek isterler büyük ihtimalle...

    Onların en önemli silahı Platini gerisi önemli değil zaten..

    Son olarak da umarım kazanırız...

    Bu arada geçmiş olsun :)

    YanıtlaSil
  2. Olsun tabi İnönü, ancak bu haliyle belli kriterlerin dışında kaldığı için UEFA kabul etmez, etmemiştir zaten. Tamam manzara ve mekan hoş da yani kaç senelik stad. Eğer 2016'ya yeni projelerini getirselerdi BJK yönetimi bence kabul edilirdi.

    Trabzon konusuna kesin katılıyorum. Hem Trabzon halkı adam gibi bir stada kavuşurdu hem de bu futbol ile atıp kalkan taraftarlar için güzel bir jest olurdu.

    YanıtlaSil
  3. @ Selocan24; kriterlere uymuyorsa, Türkiye gibi dış borcu olan, cari açığı tarihi zirve yapmış bir ülke, stadı kriterlere hazır hale getirir, yapılması gereken budur.

    @ arif; alabileceğimizi düşünmüyorum. Platini'nin başkanlığının ardından Fransa her konuda avantajlıdır. Bir nevi çiftlik durumu oluştu.

    YanıtlaSil
  4. Ben tam tersine Platini olduğu için Fransa'nın alamayacağını düşünüyorum. Böyle bir durum gerçekleşirse Platini var olan itibarını kaybeder. Bu Şenes Erzik'in UEFA başkanı olup Türkiye'ye bu organizasyonu vermesine benziyor. Sonuçta oylama yapılacak ama ben yine de böyle bir şeye %100 ihtimal vermiyorum. 11 yıl önce Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmış bir ülkeye bir de Avrupa Şampiyonası fazla kaçar...

    Trabzon'da farklı kriterler de söz konusu olmuş olabilir. İngiltere'nin Trabzon'da maç yaptığını düşünün ve maçtan sonra dağılıp pub arayacaklar bulamayınca sokakta kalacaklar, kızlara laf atacaklar sonra Trabzon kahvelerine dalıp her biri silahlı Lazlarla karşılaşıcaklar bir düşünsenize :)

    Günümüzde bu tarz büyük turnuvalar, evsahibi ülkenin ekonomisini canlandırmak ve ülkeye para girişini arttırmak için verilir. Futbol 2. plandadır. Şahsen Konya'ya verileceğine Antalya'ya bir stad daha yapılsın ve bence yarıfinal İstanbul ile birlikte Antalya'da yapılsın. Bana kalırsa Final de Antalya'da yapılsın. Bundan daha büyük ve bundan daha iyi reklam şansı ele geçmez. Yeter artık İstanbul'dan başka şehirlerin de olduğunu biraz gösterelim. İstanbul'u yeterince biliyorlar zaten iç geçirerek...

    YanıtlaSil
  5. @ yuh diyorum sana Saunders82, Trabzon'da hiçbir şey olmadığını düşünüyorsun sanırım. Trabzon verilebilecek en güzel şehir. Keza Antalya'da oynanabilecek şehirlerden biri. Valla Mayıs gibi görürsünüz, kim alacak..

    YanıtlaSil
  6. umarim euro2016´yi bize vermezler!
    diyarbakir ve trabzon yok, saka gibi..
    bosuna bati türkiye euro2016 demiyorum ben :)

    YanıtlaSil